Venezia 3 - Hva må du se

Jeg tror vanvittig mange feriereiser har blitt ødelagt av at de ferierende tror de må se alt som står i reisehåndbøkene. Hvem er det egentlig som bestemmer hva du skal se på ferie - om ikke det er deg selv?

Markusplassen


MarkuskirkenÅlreit, så er jeg inhabil. Jeg har vært i Sydney uten å ha sett Operahuset. Vel, det er begrenset hva man rekker på et kvarter. Idag hadde jeg aldri reist ned dit uten å ha sett det bygget. Men da jeg var 23 år syntes jeg det var utstyrtelig morsomt å reise fra Sydney etter bare ett kvarter.  Filosofien den gang var at dette var bare "enda en stor by". Slik tenker jeg nok ikke like enkelt i dag, men likevel, det er ikke nødvendig å se alt. Da blir du for mett!

Markusplassen må du nesten nødt til å se om du kommer til Venezia. Den er nesten ikke til å unngå heller. Og har du kommet ditt, så får du skynde deg inn i køen for å kå inn i Markuskirken. Det er en flott opplevelse. Husk bare at Italia erForan Markuskirken katolsk og at dette er en kirke. Det betyr at du ikke reiser inn i kirken med ultrakorte bukser, stroppeløse topper og andre klær som viser mer enn de skjuler. Du får imidlertid lånt noen tøystykker du kan tylle deg inn i, så det er ikke krise om du ikke har kledd deg ordentlig. Men bruk dem!

Markuskirken er også en kirke som det i utgangspunktet nesten ikke koster noe å komme inn i, derimot koster det noe å komme fram til alteret av gull, til skattekammeret og til utsikten hvor bildet på toppen av siden her er tatt. Alt i alt forsvinner det fort 8-10 euro i løpet av dette besøket. Per person. Og eventuelt det det måtte koste å komme helskinnet ut av souvernirbutikkene som det er en av både oppe og nede...

En gate i VeneziaMen besøk hele kirken!

Er du tidlig ute, så må du stikke innom Dogepalasset som du ser til venstre på det første bildet - og som du skimter på bildet til høyre her. Jeg må innrømme at jeg ikke rakk innom på turen i 2009, simpelthen fordi det er en del å oppleve i denne byen. Men har du de to, kan du krysse av på de to aller største berømthetene...

Selv hadde vi stor glede av bare å gå rundt. Du finner et kart enten der hvor du kjøper billetten på campingplassen, eller når du kommer fram. Når du kommer i land fra ferjen, finner du langs havnen mange som selger kort og annet. Vi kjøpte også kart inne i MarkuskirkenPå kanalene. Det er det samme hvor du finner det, men finn ett!  Noen reisehåndbøker sier romantisk at du ikke har vært i Venezia om du ikke går deg vill. Og det tror jeg nesten jeg kan skrive under på.  Her er gatene så trange at du bare skimter sola høyt oppe mellom bygningene. Det er umulig å finne referansepunkter.  Men jeg har likevel kommet fram til et par enkle triks...

RialotbruaPiazzoJeg jukser alltid, fordi jeg har kompass på min Tissot Touch klokke. Når jeg kommer til en ny by eller sted, orienterer jeg meg alltid etter himmelretningen. Og i en by som Venezia hvor det ikke er annet enn trange smug og kanaler, er det viktig å følge litt med på hva du passerer underveis - om du går på måfo.

Overalt er det små torg. De er avmerket på kartet. Forsøk å få med deg hvilket torg du befinner deg på. Ofte er det en mer eller mindre kjent bygning på slike steder, de er også merket av på et godt turistkart.

Hvis du i tillegg forsøker å hold rede på hvor Grande Canal er i forhold til der du er, så er du også kommet et godt stykke på rett vei.

Husk at i Venezia behøver du egentlig ikke finne tilbake. Det du trenger er å finne den store kanalen. Og den finner du. Når du har funnet den, så finner du ut hvor du kan ta vapprottoen tilbake til Markusplassen eller et annet sted hvor du synes det ser kjent ut


Disse få sider er ikke uttømmende om Venezia, men kanskje har de gitt deg litt lyst til å reise hit. Håper det! Dette er et flott sted - enten med eller uten camping.  Du vil helt sikkert få en uforglemmelig reise med gondolene, men som du ser, du kan oppleve svært mye til fots!