Når ulykken skjer på Autobahn

Bom stopp i tre kjørefelt, røyken begynner å stige opp. Så blir røyken sort, sving ut til siden, dette løser seg ikke selv!

IMG 1646-2IMG 1633Fra høytalerne i bilen har nettopp den legendariske melodien til Village People runget. Ikke med originalteksten til YMCA, snarere en snedig reklamekampanje for å få folk til huske ordet "Rettungsgasse".  Vi har den samme plikten i Norge også. Oppstår det kø på flerfeltsvei skal det umddelbart lages plass til utrykningskjøretøy - redningsveg. Så stopper køen. Bom stopp. Føreren av et vogntog får det ikke med seg, kan dundrer rett inn i kollegaen foran.

Vi ser det ikke, det er et par hundre meter før oss. Bare en hvit røyk siver opp foran oss. Alle i venstre fil svinger til venstre, bortsett fra en som gjerne vil se litt mer. Han vil ut i midten der det nå er plass. Lastebilene i høyre felt går til høyre, vi er i midten og føler på.

Røyken blir sort. Dette stopper ikke seg selv, ikke før det ikke er mer å brenne.IMG 1655

IMG 1660IMG 1697-2Spenningen er stor. Jeg ser lenge i speilet for å se om filene har fylt seg opp. Noen har allerede begynt å gå ut, jeg velger å ha campingvognen som støtpute bak en stund til. Farten på A8 mellom Stuttgart og München er fri. Kreftene som slippes løs når noen kolliderer er store. Tida går. Så kommer den første utrykningsbilen. Så en til. Jeg aner ikke hvor mange, men da jeg sluttet å telle var vi mellom 15 og 20.

Selv på den avstanden vi står på, anslagsvis et par hundre meter, så slår varmen mot oss. Flammene er en stund både to og tre ganger så høye som lastebilene. Et helikopter er fløyet til og sirkler over oss. Politiet har sørget for at hele motorveien er sperret, alle seks feltene. Under lastebilene er asfalten smeltet og totalt ødelagt.

I halvannen time står vi bom stille. Tiden går fort fordi vi har ikke noe vi skal rekke. På navigasjonen står det å lese at køen nå er 20 kilometer - bak oss.

Når redningsmannskapet slipper oss forbi, ser vi den ene lastebilen er fullstendig brent opp. Tilhengeren bare delvis. Den andre semitrallen har brent kraftig.

I en tysk avis leste vi seinere på dagen at lastebilsjåføren ikke hatt bremset nevneverdig før det smalt, men han klarte å komme ut ved egen hjelp. Hvordan det har gått med dem, vet vi ikke.

 IMG 1709-2