Uten reise stopper tankene

En gang trodde jeg det var mulig å kurere reiselyst. Hvor feil kunne jeg ta? Har du først begynt å reise, er det vanskelig å stoppe. Med litt planlegging kan reisen vare nesten hele året..

partnachklamm 7pasjonsspillet 8

Antenne.de spiller lekent i høytalerne mine. Internett lar meg reise til helt syd i Tyskland. Antenne Bayern. Stemmen i høytaleren bringer kartoffelknödl til meg. Og en gedigen Schweinhaxe. En kelner kommer løpende etter med sauerkraut i en dyp tallerken. Øynene mine har lyst på mer, magen nekter. Jeg får ikke ned en bit til. Jeg legger hodet tilbake og drømmer videre.

Frustrert står jeg og ser på den manglende hoppbakken i Partnerkirchen. Min godt skjulte interesse for skisporten, får en knekk. Hvem har tatt bakken? Vi reiser til Oberammergau i stedet. Til den lille byen med det legendariske "Passionspiel" hvert tiende år.neuKorrigert

fussenOversiktHerrenchiemsee (7)Overalt roper Ludwig II av Bayern til meg: Kom hit! Se på slottet mitt en gang til! Velg Schloss Neuschwanstein, Linderhof eller det halvferdige Herrenchiemsee ute på herreøya, tett inntil dameøya.

IMG_1591Alpene rager mot himmelen. I flere dager har vi kjørt i flatt landskap som får Danmark til å virke kupert. I landskap som får Himmelbjerget til nå nesten opp til himmelen navnet skryter av. Hvordan kan man egentlig forstå dansker uten å ha sett landet deres? En reise langs bakken viser hvordan Europa forandrer seg. Bygningene speiler av en bit av kulturen, historien sitter spikret igjen. Bindingsverkhusene med halm på taket forteller at selv om vi i bunn og grunn er det samme folk, har vi en annen kulturell dialekt.

IMG_1565Lytter du ekstra godt etter, forstår du at den svensken du høre på veien ned gjennom har forbausende mange likheter med nynorsk. Skåningene snakker sitt eget språk, samtidig bærer det oss på en bro over til Danmark. Som snakker norsk med egen drakt. Eller vi snakker deres språk i vår egen nasjonaldrakt.

Veien går videre. Holder du øynene åpne, øker sjansen for å oppdage hva som finnes utenfor bilvinduet. Det som ser ut som små prikker fra fly, er hus. Jo nærmere du kommer overflaten, jo lettere ser du menneskene. Svenskene hilser deg velkommen, danskene gir deg en Lille en mens du farer forbi, snart oppdager du at Tyskland er mer enn annerledes surkål.

rialto 9img_6586Richard Wagner hjelper deg å flyte av sted. Ingenting i musikken hans vitner om at han var en notorisk dårlig betaler som skaffet seg store gjeldsbyrder som bare Kong Ludwig II kunne redde ham fra. Og så han gjorde. I Schloss Linderhof kan du se hvordan den eksentriske kongen bygde en egen grotte for å rettferdiggjøre musikken hans. Om du fortsetter med «Kraftwerk» eller «Rahmstein» eller Nicole en liten bit frihet. Kanskje er det Lena som synger – eller er det Loreley straks syd for St Goar der hvor Rhinen gjør en kraftig sving rundt klippen?

vannveien 5Sitter du hjemme, opplever du litt. Reiser du ut, opplever du mer. Kjenn suget i brystet. Kjenn ropet etter deg.

Ingen av dine sanser har kortere veier fra opplevelse til hjernen enn lukten. Som en siste rest av vår dyriske tilhørighet bringer luktesansen deg opp på et nivå av opplevelse du aldri kan få foran fjernsynsskjermen. Ingen TV-apparater har mulighet til å gi deg slik nærheten til virkeligheten som virkeligheten selv. En reise gjennom Europa inneholder akkurat det du vil.

Det er først når gradestokken strekker seg opp mot de førr du virkelig kjenner heten. Svetten renner sjelden foran tv’n. spiaggia (2)I den myke pulversanden langs Adriaterhavets kyst, kjenner du varmen fra alle kanter. Er du ikke forsiktig, brenner du føttene dine når du spaserer ned til det varme, azurblå havet. Inne på fiskemarkedet på Rialto slår fiskelukten i mot deg. Har du opplevd den, glemmer du den aldri.

Romeo og Julie begynner romantisk, men ender bare helt tragisk. Slik det gjorde for den grådige, jødiske pengelåneren da han ville hevne seg på Kjøbmannen i Venedig. Da kan det være på sin plass å bare lytte til Verdis toner i Aida i et bygg som tar deg tilbake til den tida da Jesus ble født.

Kanalvegen5Veien rundt i Europa er mange, jeg kan bare hjelpe deg til noen. Kanskje en tur til Luxembourg? Eller til Keiserens by, Wien er alltid like vakker. Men opplevelsen kan være store også i små byer. Ikke sjeldent større. Som i Dolo eller knøttlille Sommerach. Eller kanskje ønsker du å prøve en smal, svingete bomveg i hjertet av villmarken i mitt hjemfylke Telemark?