Slottet fra drømmene

Her blir drømmene virkelige! Akkurat her bildet er tatt, er det 1800 km til Skien Likevel har det alltid vært rett borte i gata for meg. Skylda for det har Walt Disney og tegnerne hans!

Eventyrslottet

MariabrückenDenne historien begynner i 1842. Kronprinsen av Bayern, Maxmillian II giftet seg med prinsesse Marie av Prøysen den 12. oktober. Det kongelige paret bodde i München i familiens slott Nymphenburg. Nesten tre år etter bryllupet kom Ludwig til verden den 25. august. Navnet fikk han etter bestefaren, som også het Ludwig.

Ludwig I abdiserte 20. mars 1848, dermed ble lille Ludwig kronprins fordi faren ble konge. Fra året etter tilbrakte han hver eneste sommer på slottet Hohenscwhangau et liten tur fra Füssen. Eller, utenfor Füssen ligger Schwangau og rett ovenfor ligger Hohenswangau ved foten av alpene.

For historien videre virker det kanskje rart å nevne at Ludwig II så operaen "Lohengrin" av Richard Wagner i München, men for livet hans videre fikk det en stor betydning.

Hvis du ser på bildet som danner bakteppet for siden "Innhold" her inne, så skal du vite at det er tatt i fra vinduene du ser på kortsiden til venstre på eventyrslottet her. Snu hodet i tankene, sitt nede på Hohenscwhangau og lat som om det er ruiner etter en gammel borg der oppe. Akkurat slik gjorde Ludwig II. I 1868 ble de første tankene omkring bygging av slottet Neuschswanstein født - året etter ble den første byggesteinen lagt ned. Lite visste Ludwig om at han aldri skulle få se slottet fullendt.

I alpeneHva som gjorde byggingen mulig,var at Maxmillian II ble syk og døde kort tid etterpå i 1864. Så fulgte masse krig og elendighet. Østerrike og Prøysen gikk i tottene på hverandre, fordi Ludwig II valgte å støtte Prøysen, ble han dratt inn.i "Tyskerkrigen".

22. januar i 1867 forlovet Ludwig II seg med hurtiginne Sophie av Bayern. Sophie var søsteren til kesierinne Elisabeth av østerrike, men allerede i oktober samme året ble forlovelsen hevet. Dette året besøkte kongen Paris og verdensustilling den i juli. Kanskje var det også derfor han fikk det for seg at det var en kopi av Versailles han ville bygge?

Nåja. Slik ble det ikke. Men kopien ble seinere bygget på en liten øy kalt Herreninsel i Chiemsee. Denne ligger ikke langt i fra den østerriske grense ved Salzburg.


Ludwig var ikke tapt bak en vogn. Eller kanskje var det det han var. For i 1870 begynte han med planene for det lille slottet Linderhof. Utrolig nok ble dette slottet helt ferdig i 1878, mens gigantiske Neuschwanstein fortsatt var under bygging. Men kongen var ikke fornøyd. For nå startet han byggingen av Versailles kopien sin.

Forstå seg på Ludwig den som kan. Han elsket musikken til Wagner, det vil du merke om du noen gang kommer til Linderhof midt inne i fjellene. Begge disse slottene er verdt turen ned til Bayern alene, hver især.Men det gikk som det kanskje måtte gå. Ludwig brukte mer penger på å bygge slott enn det lille riket fikk inn årlig. Trolig var det derfor hans onkel og prins Leopold fikk ham erklært sinnsyk den 9. juni 1886. Kongen hadde da allerede rukket å starte med planene om et nytt palass i Graswangtal og et kinesisk sommerpalass i Tirol.

Leopold overtok tronen den 10. juni.To dager seinere sørget han for at nevøen ble arrestert på slottet sitt i Neuschwanstein. Sammen med psykiater Dr. von Gudden ble den arresterte kongen funnt død i et sort tjern. Offisielt heter det at han tok livet sitt, men undertegnede er ikke den første som tenker tanken om at noen kan ha hjulpet dem to...

Overnatting kan du gjøre på for eksempel Camping Brunner