Wien

Keiserens by - Wien

Da du klikket deg inn på Wien, forventet du helt sikkert å få se Schloss Schönbrunn på fronten. Akkurat det er grunnen til at du ikke skal få se det. For er ikke en wienerschnitzel like naturlig å se her?

Wienerschnitzel

For å være helt ærlig, wienerschnitzel er oppskrytt. Inkludert den du ser på bildet som går for å være den beste av de beste. Det er godt, men bestill med miks salat.  Får du denne med stekte poteter eller pommes frites, så får du i deg nok fett for både to og tre ferier.


Stikk rett inn til midten av Wien. I denne artikkelen får du ikke vite alt du kan få vite om Wien gjennom andre nettsteder.Du får hva jeg har opplevd og hva jeg synes er morsomt. Som for eksempel Haas Haus som du ser til høyre på dette bildet.  Det er den enkleste sak i verden å få øye på. Det ligger absolutt midt i hjertet av Wien. Vis a vis Stephansdomen.  Og den må du se når du først er i denne byen.

Det fantastiske med Haas Haus, er at det er rett så utskjelt. Det er ultramoderne og til grell kontrast til den vakre kirken fra tidenes morgen.  I løpet av de tre gangene jeg har vært i den østerriske hovedstaden, har min kjærlighet til dette huset bare blitt større. Ikke fordi det er så ekstremt vakkert alene, snarere fordi det blir vakkert når kirken speiler seg i fasaden. Alltid er det forskjellig, avhengig av lyset på himmelen og fra hvilken retning du kommer i fra.

 

 

Når du først har funnet Stephansplatz, så har du også funnet Kärnter strasse. Det er handlegata i Wien. Her finner du de dyreste prisene og hippeste butikkene - hele veien fram til statsoperaen på Karlsplatz.  På det øverste bildet er det rett til høyre. Du kan også vandre rett fram. Det viktigste du gjør når du er i Wien - er som i andre byer - skaff deg et kart. Det holder med et enkelt ett. Innen for den innerste ringveien, finner du det meste.  De gamle trikkene med O gir før veldig praktisk i hver sin retning  rundt denne sirkelen. I dag er det blitt endret, men det er fremdeles en svært enkel by å finne fram i.Klarer du å finne museumskvartalene eller Hofburg - som ligger om trent på samme sted, så er du i nærheten av Maria-Hilfer strasses begynnelsen.  Dette er også en shoppinggate, med en liten bakke. Spanderer du på deg to-tre-fire kvartalers gange opp denne veien, kan du spasere inn til høyre og komme til Spital-området.  Her finner du trange smug og gamle bygninger - som for eksempel Wiens minste hus.  Byen er så lett å finne fram i at du egentlig bare kan gå rundt og ned mot sentrum igjen så er du plutselig nede på ringen igjen. Eller du kan fortsette hele Maria- Hilfer strasse til den stammer fire kilometer lenger framme.  Da har du kommet til hovedporten på Schloss Schönbrunn. Og er du ikke det ringeste interessert i gamle slott, så er likevel dette slottet verdt å stanse for. Her finner du et vell av rikdom, og en liten anelse av hva som Habsburgerne eide. Og er du mer enn en smule interessert i den gamle historie, så stikker du innom Hofburg også.

 

For å komme til slottsparken, kan du ta både buss, trikk og undergrunn. Undergrunnen er lett å ta, men du får naturlig nok litt mer sightseeing om du kjører trikk. Jeg kommer ikke mer med gode råd til hvilken trikk du skal ta, hva du gjør er å stikke ned trappen det første stedet du ser et skilt med "U" på. For eksempel på Stephansplatz eller Karlsptatz - der nede finner du et lite hefte med kart over S-bahn, U-bahn og Strassenbahn(trikk). Med den i hånden finner du fram!

Selv om jeg ikke smiler på bildet i parken, så gjør jeg egentlig det. For det går ikke an å spasere rundt i den gedigne parken bak slottet.  Her har du en av de eldste dyrehager og du har en vanvittig flott park.  Det er ikke noe problem å bruke både en og to dager i denne parken.

Wien er ingen gedigen by, men den er flott. Inne i den zooligste hagen har du faktisk en liten høyde hvor du kan få et bra overblikk over byen.  Kikker du i sightseeingsbøkene finner du masse å titte på.  Men har du fått med deg de gamle byggene innenfor den innerste ringen, er du langt på vei. Deretter er det en god ide å ta trikken til et sted og kjøre en stund til  du kommer til et annet sted. Gå rundt og se litt, så kan du ta en annen trikk, buss eller U-bahn for å komme tilbake. Du finner alltid veien tilbake til midten av byen.  Større er den ikke ...

 


Og har du god tid, kan det være en ekstra god ide å ta en tur ut til Grinzing. Kjør til trikken stanser for endeholdeplassen. Da kan du gå ut og finne en av de uttalige Heurige rundt om.  Dette er - i alle fall i prinsippet - spisesteder hvor vinbondene kan selge sin egen vin fra årets produksjon.  Deres lisens er fra gammelt av begrenset til deler av året, og deler av døgnet. I tillegg er det begrenset hvor mye mat som serveres.