Kong Ludwigs ufullendte

Kong Ludwig II er kjent for særlig en ting: At han bygde slott.  Da jeg besøkte Neuschwanstein og Linderhof i 2007, syntes jeg synd på kongen som trolig ble tatt av dage. Sommeren 2009 snudde jeg mening. Mannen må ha vært rimelig gal, i beste fall ekstremt eksentrisk og selvopptatt.


Ludwigs verden er en opplevelse i seg selv, fordi den balanserer på enden av Tyskland mot begynnelsen av Østerrike. I Füssen og Ettal hvor de to andre slottene befinner seg, er slottene klin opp i alpeveggene. Slik er det ikke med Herrenchiemsee slott. Slottet ligger skjult inne i skogen på en øy. Flere ganger har vi kjørt tett forbi slottet, uten annet enn å vite at det er der - men aldri stoppet. Motorveien som er det naturlige vei fra München og Innsbruck mot Salzburg, ligger tett til.

Veinummeret er A8 eller E52/E60 og byen med ferjekaien er Prien. Avstanden til Füssen er cirka 170 kilometer eller to og en halv times kjøring.

Det finnes en parkering rett ved ferjeleiet, som du må betale en avgift til en vakt. Plassen er ikke velidig stor, men som ved de to andre slottene er det en fordel å møte opp tidlig. Det er noen andre som også gjerne vil besøke disse slottene - selv om Herrenchiemsee trolig er det minst besøkte. Det er også det vanskeligst tilgjengelige fordi du må ta båt, men turen over vannet er med på å sette det hele i perspektiv.Ferjen går fra Prien til venstre i bildet. Motorvei A8 går nederst

Her ser du hele sjøen. Det går an å dra på skikkelig sightseeing rundt over til Fraueninsel og videre på rundtur. Kanskje er det verdt det, vi valgte å nøye oss med hovedøya. Det er nok at annet å  finne på i området! Det ligger også et par campingplasser i området, men vi valgte å stanse på vår lille oase i Wiesing i Østerrike . Avstanden der ifra er rundt 100 kilometer, likeså til Oberammergau og Linderhof