Da Napoleon måtte snu

Suset går igjennom St.Goar. Suset fra historien. Du kjenner den milde vinden som stryker det over kinnene. På overflaten ser alt normalt ut, men et snev av det gamle ligger igjen.

Burg Rheinfels
Den eneste grunnen til at jeg har vært i St. Goar og oppe i Burg Rheinfels, er intenett. Uten internett hadde vi aldri funnet de danske anbefalinger til  Camping Loreleyblick . Takk, kjære dansker!

Bildene jeg hadde inne i hodet av dette området, stemte lite med virkeligheten jeg oppdaget ved ankomst. Takket være navigasjonsenheten i min forrige Ford Mondeo, fikk vi føle naturens virkelighet på kroppen. La de være sagt med en gang: Kjører du med campingvogn, så sørg for å se på et ordentlig kart i tillegg. Du vet, et sånt kart på papir som vi brukte i gamle dager - eller kort som det heter på dansk...

Kommer du hit langs E31 (A61) fra nord - så velger du L206 avkjøringen. Den har litt svinger til å begynne med, men jeg tror den er litt bedre enn L213 som jeg kjørte. L213 gir en spektakulær utsikt til Rhinen, men som slik spektakulær utsikt gjerne gjør, så byr den på en skikkelig nedstigning til Rhinen. Det er ikke veldig høyt, men rett så svingete på slutten. Dessuten går veien inn igjennom en landsbylignende huskrull på vei ned - og her er det såpass trangt at selv med min campingvogn som måler sju meter til baklysene, så er det helt på grensen til hva som er hyggelig.  Hva du enn gjør og ikke gjør - det er å rote deg inn på L100.  Den veien ser ut som den beste med minst svinger, men det holder med en sving når den er gjennom et trangt hull rett på høyde med  festningen. Her kommer du nok igjennom hullet, men stigningen i bakken som følger på vei ned, vil kunne føles som ubehagelig bratt. Dessuten kommer du midt inn i landsbyen.

På bildene til høyre ser du først "hullet" du skal igjennom. Jeg husker ikke det som så lavt som på bildet, men her kan du fort få en kabriolet bobil eller campingvogn.

På det neste bildet er det L213 du ser bukter seg ned åssiden, mens L206 kommer inn i bunnen. Valget er dit... Men du kan også kjøre langs Rhinen fra Koblenz - som er den beste veien om du har en campingvogn på slep.

Tilbake til borgen. Som bildene viser troner den på toppen over byen Sankt Goar. Fløyen mot byen er også et hotell - den delen har ikke jeg vært innom. Her er det stupbratt - jevnfør bildet over med 17 prosent stigning. Det indikerer at det ikke er veldig mye snø og is her om vinteren..., men det er i grenseland til hva som er hyggelig å gå uten å være godt trent. Sjansen for at det er lurt å ta med en t-skjorte ekstra, er til stede :-)

Eller du kan ta lilleputt toget som undertegnede gjorde. Det går i fra punktet du ser bak telefonboksen på det første bildet. Sankt Goar er så liten at det er umulig å bomme på!

Borgen har tufter tilbake til 1245, og har gang på gang blitt forsøkt knust. I 1692 angrep franske tropper slottet, og det ble seinere okkupert. Ser du på kartet ligger Frankrike veldig nærme. Et par timers biltur langs Moseldalen og du er i Frankrike. Historisk kilde har jeg ikke, men jeg mener at Napoleon Bonaparte ble slått tilbake akkurat på dette stedet rett før 1800. Seinere tok franskmennene likevel over. Fra 1812 ble det begynt revet, og bygningsmaterialene ble i stedet brukt til å reise Burg Ehrenbreitenstein i Koblenz.

...historien kan få lov til å være historie. For meg er det historien som bygget alene forteller, som er det interessante. Det er ikke nødvendig å vite hvem som eide hva og hvem som ødela hvor mye. Mer interessant er å lese den strategiske plasseringen med Sankt Goar under, Sankt Goarhausen på elvens andre side og Loreley-klippen litt lenger nedenfor