Dypt nede i en dal og oppe på en høyde

Absurd tenkte jeg da jeg hørte om dette slottet. Et slott som ligger nede i en dal og på toppen av en høyde? Tror jeg ikke på! Men jeg gjør det nå! La oss rett og slett komme litt nærmere!

Burg EltzEtter å ha søkt opp gamle i ett tiår, har jeg unektelig besøkt en god del av dem. Eltz er ikke det største, ikke det flotteste, men desidert det mest spesielle - på mange måter.

Du finner slottet om du tar sikte på Koblenz, hjørnet der hvor Mosel slår seg sammen med Rhinen. Det merkelige med slottet er at det ligger liksom midt i ingenting. Søk opp på google maps og still inn på satelitt, så får du et liten ide om hvordan det ser ut i omgivelsene. Faktum er at det mest spesielle med dette slottet, er at det aldri har vært erobret. Derfor har det heller ikke blitt ødelagt. Faktisk er det i stor grad intakt slik det har vært siden 1500-tallet.

Når du kommer til parkeringsplassen et ganske godt stykke fra slottet, må du finne deg i å gå den siste biten. Det er rett nok mulig å ta en liten buss ned, men spar de pengene til du skal opp igjen om du er sånn noenlunde til beins. Avstanden er under en kilometer, men det er en rett så bratt bakke. Landskapet i dette området er tilsynelatende paddeflatt, men ned i dalene hvor elvene har boret seg, viser det med all tydelig at det er et skikkelig platå som hele landskapet hviler på.

Hvile gjør også denne karen, og hvis jeg ikke husker helt feil, så er det en av Eltz'ene.Familien ble større opp igjennom årene.Men av en eller annen grunn klart å være venner, i alle fall er det det inntrykket resten av verden sitter igjen med. I stedet for å krangle om hvem som skulle få lov til å bo i slottet, bygde nye familiegreiner tilbygg på slottet. Slik ble dette faktisk en slags fantasifull boligblokk.

Til tross for den artige byggestrukturen, sørget familiene for at det var fellesområder. I en sal ble det også holdt råd. Slik ble Burg Eltz et tett, lite samfunn hvor freden hersket.

Nåja. Om historiefortellingen er riktig, vet ikke jeg.  Men artig historie er dette.

Familien Eltz eier fremdeles dette slottet. Faktisk tror jeg til og med noen av dem bor der - i alle fall i perioder. Dette slottet er ulikt alle andre jeg har besøkt. Det er nesten som om det er en sjel der.

Er du i området Koblenz og har med deg bil, så er det nesten en forbrytelse ikke å stikke innom! Du vil aldri angre. Selv om du ikke er spesielt interessert i historie, så er dette en opplevelse du vil huske!