Padle kajakk gjennom Telemark

Nesten uten en lyd kan du oppleve det villeste av Telemark fra vannskorpa.Havkajakk er mer enn saltvann.

 

kajakk (1)kajakk (3)Havkajakk har blitt så populært at Høgskolen i Telemark fra høsten av tilbyr kurs i emnet. Slik utdanner de nye instruktører som kan hjelpe deg til en ferie du seint vil glemme!

Stille og raskt

– Havkajakk er et flott framkomstmiddel på Telemarkskanalen, sier høyskolelektor Jens Marcussen (29) ved avdelingen i Bø.

Den danske høyskolelektoren om kom selv til Telemark for åtte år siden for å studere i Bø. Her har han likt seg så godt at han like gjerne fortsatte ved skolen etter at han var ferdig utdannet for fem år siden.

– Kajakken er både stille og rask, reklamerer han.

Ifølge ham behøver det ikke være vanskelig, men han anbefaler alle å melde seg på et kort introduksjonskurs før de legger i vei på kanalen – for egen trygghetsfølelse.

Ulike båter

Flere steder kan du leie kajakk. Du kan også få fraktet din egen kajakk på kanalbåtene deler av turen, eller hele den ene veien for den saken skyld.

– Kajakken lages i både plast og i glassfiber. Glassfiberbåtene er dyrere, men er raskere. Til gjengjeld tåler de mindre støt. Derfor kan det være en fordel med en av plast for nybegynnere spesielt, fortsetter lektoren.

Flere størrelser

Kort fortalt koster en god plastkano rundt 10-12.000 kroner, ifølge ham. En tilsvarende i glassfiber rundt 10.000 kroner mer. Eller du kan legge på enda mer og kjøpe den i karbon.

Kajakkene finnes i flere lengder, jo lenger desto mer krefter trenger du for å svinge dem.

– Hvor langt er det realistisk å padle om en ikke er vant til dette?

– Du kan godt padle to-tre mil om dagen. Tar du et lite innføringskurs, vil du lære teknikk. Det kan spare deg for mye krefter.

Jens forteller at mange er litt nervøse for å velte, nettopp det er en god grunn til å ta kurs og få et minimum med trening først – slik at trygghetsfølelsen øker.

kajakk (2)Pakk vanntett

– Kajakkene har gjerne to-tre rom til oppbevaring av bagasje. Selv om det er lokk på disse, så pakk alt vanntett for å være på den sikre siden.

Padler du langs land og været er bra, kan du klare deg godt med alminnelige klær, men husk at også vannene som er en del av Telemarkskanalen, er store. Derfor kan det være en god idé å ha våtdrakt for økt beskyttelse.

En redningsvest er også en selvfølge. Ingen forventer at det går galt, men du vet aldri på forhånd.

Slusing

Når du skal gjennom slusene, kan du selv velge hvordan du vil gjøre det. Du kan la deg sluse, og vokterne vil passe på at vannmengden som slippes tilpasses de små båtene. Eller du kan ta kajakken opp på land og bære den forbi slusene.

– Det finnes også små, lette vogner som du kan trille kajakken lett på, sier Jens Marcussen.

Første gang publisert i Varden, 18.juni 2011