På sykkel i Telemark

Har du tenkt på at du kan oppleve det meste av Telemarks-kanalen fra sykkel-setet?

sykkel_2sykkel_4Jonas Stourup(24) har over ett års fartstid som sykkelbud i København. I dag studerer han ved Høgskolen i Telemark, avdeling Bø.

Begynn med god sykkel

– Det er viktig å ha en god sykkel når du skal sykle i Telemark. Det beste er en hybrid med store hjul, sier studenten og sykkelbudet.

Terrengdekk stjeler bare ekstra av kreftene dine. For å sykle den første etappen fra Ulefoss til Vrangfoss, er det ikke nødvendig med slike dekk. I stedet anbefaler han dekk som har en rullebane midt på, og litt mer mønster utover på sidene.

Setet på sykkelen anbefaler han at du har litt mykt, men ikke for mykt.

– Er setet for mykt, vil du sitte det flatt på en så lang tur. Det kan også være godt med sykkelbukse med skinninnlegg.

Starter med sti

Selvsagt kan du starte i Skien, men da er du tvunget til sykle på rv36 i sterk konkurranse med feriebilistene. Derfor kan det være en god ide å ta bussen eller en av kanalbåtene opp til Ulefoss. Her fra går stien via Lille Ulefoss til Eidsfoss sluser gjennom skogen. Det er en 6-700 meter lang bratt stigning i starten, men deretter er stien lett fram til Eidsfoss hvor du tar sykkeln over sluseportene.

sykkel_1Velg port nummer 2, den er litt bredere.

Gå langs kanalen

Selv om du er ombord i en av kanalbåtene, kan det være en ide å strekke føttene nettopp i Eidsfoss. Her kan du rusle stille og rolig på grusvei fram til Vrangfoss. Turen tar tyve minutter i rusletempo. Båten stikker ikke i fra deg, de siger sakte opp kanalen, men bruker minst 40 minutter for å bli sluset opp de 23 metrene i Vrangfoss.

Faktisk rekker du til og med et besøk på slusekafeen om du har lyst til det...

Skiltet videre

Hele veien opp til Dalen er det skiltet med «2». Fra Vrangfoss blir du ledet inn på grusveien opp til Lunde. Derfra kan du sykle til Kjelldal sluser og videre til Hogga. Det er også den siste slusa på veien opp til Dalen.

Videre vil du oppleve en spektakulær reise langs Flåvatn til Kviteseid. Fra Hogga sluser har du restene av den gamle veien fra før slusene ble bygd ferdig. I 1853 ble denne veien bygd ferdig mellom Hogga og Strengen. Her måtte båtene losses og godset transporterteres på land før det kunne a vannveien igjen fra Ulefoss og ned til Løveid. Etter 1861 var disse åpnet slik at transporten ut til sjøen ble svært mye lettere.

Gode sko

– Gode sko er også en fordel. Hjelm er en selvfølge. Har du en sykkel med dempergaffel, er det bra. Men det er også bra om du kan låse gaffelen på rake asfaltstrekninger. Det flotte med sykkel er at du får mye mer tid til å oppleve landskapet du sykler igjennom, samtidig som du kommer ganske fort fram.sykkel_3