Marina di Venezia 7 - Stranden

Strand er strand - eller er det det? Smaken er ulik, hva du får her nede i Venezia lagunen er pulver. Finmalte alpefjell som er malt opp av isen og ledet ned igjennom elvene. Slik er det blitt uendelig lange strender med myk sand. Herlig!

spiaggia (5)spiaggia (3)La det være sagt med en gang: Strendene i dette området er vakre, sanden er den samme hele veien inn til Jesolo. Derfor behøver ikke det være det avgjørende for hva du velger. Men hva du vil kunne finne ut ved å lese her er at nettopp denne stranden er vel pleiet.

Bildene som er tatt her er fra de tider på døgnet det er minst folk, rett og slett fordi man tross alt er på ferie. Da ligger kameraet trygt forvart et helt annet sted enn under badehåndkledet. Du vil likevel få et visst inntrykk av hva dette er. Når du ligger med ansiktet rett ut mot vannet, ser du ret over mot Kroatiaspiaggia (7). Altså Adriaterhavet innerst i bukten av Middelhavet.

Behøver jeg å fortelle at dette vannet er varmt? 

Stranden er laaaaaang. Bare utenfor campingplassen er den rundt 1,5 kilometer bred. Og den går videre rett opp til fyret ved Punta Sabbioni et stykke nærmere Venezia. Inn til Jesolo er det nærmere 15 kilometer inn. Med sand.Da gjør det plutselig ikke noe om det er 12-15 000 andre som besøker plassen samtidig. Pluss alle de andre på de mer enn 30 andre campingplassene langs stranden inn mot Jesolo. Her er så bredt at du vil aldri føle det trangt om plassen.spiaggia (2)

 

spiaggia (4)


 

 spiaggia (6)Hver morgen kjører traktoren over stranden og pleier sanden tilbake på plass. Søppel blir fisket opp av slådden på traktoren, slik blir det rent. Hver dag. Når det har blåst ekstra ille, så hentes de store maskinene fram. Da kommer de med store hjullastere og hjelper sandynene tilbake dit de lå tidligere. Og de hellelagte gangstiene ned til vannet, blåses igjen. Da kommer det til slutt en mann med løvblåser og blåser sanden vekk...  Du ser at de er nøye når du plutselig oppdager hvorfor noen av hellenehar en annen farve enn de andre. Nemlig fordi det er her traktoren kan kjøre uten å knuse hellene...

Ikke en gang her i paradis varer alt evig. Stranden er bevoktet, og det skal du sette pris på. Vannet er langgrunt, men du behøver ikke å gå tur for å få det dypt nok til å svømme. Vil du leie strandsenger, er det full anledning til det. Men ikke nødvendig om du har med deg en liten parasoll. Og har du ikke parasoll, kjøper du den på plassen. Det er vesentlig billigere enn å leie strandsengene for et par dager.

 

spiaggia (8)I 2009 opplevde vi hva vi ikke trodde skulle være mulig. Fordi vi ikke tenkte tanken. Vi så at lyset på himmelen mot Jesolo var litt anderledes enn hva det hadde vært tidligere den uke. Vi registrerer at en av badevaktene fyrer opp den store redningsbåten. Baywatchbåten. Med et brøl kjører han innover. Ikke mange minuttene etterpå kommer han tilbake i ful fart. Og da mener jeg full fart. Han bråstopper og begynner å blåse i fløyten, vakten på land starter i kor. Først skal de ha alle opp fra vannet. Deretter alle vekk stranden.

Hvorfor?

spiaggia (1)Vinden svarer. Med et brøl. De snille bølgene pisker opp vannet hvitt. Bølgene reiser seg, slår inn mot land. Alt i løpet av noen få minutter. Det er rett og slett sandstorm. Sanden sliper mot kroppene våre, det er vanskelig å gå, men vi kommer oss innenfor jordvollen som skjermer mot vinden. Der er det stille...