Etappe 2 2010 Himmel og helvete i Bayern

DachauUansett hvor mange ganger du har sett det på TV, opplevelsen i virkeligheten er sterkere. Dachau Konsentrasjonsleir var den første som nazistene laget i 1933.Og den best bevarte leiren.Dachau

 

Ordene er for alltid brent inn i meg : "Arbeit Macht Frei". Arbeid gir frihet. Ikke akkurat uten modifikasjoner. Utallige tusen slapp aldri ut fra denne leiren.

Dachau er en leir mange ikke kjenner til. Den må finn seg i å bli stilt i skyggen av dem hvor det var flest nordmenn. Her tror jeg det "kun" var 445 norske fanger i løpet av hele krigen. Bunkersen i DachauI starten var dette nemlig også en leir for politiske fanger, først etter at den etniske rensingen tok til for alvor, ble den kraftig utvidet.

Det mest spesielle med Dachau som ligger bare noen få kilometer utenfor München, er at tyskerne aldri rakk å ødelegge den ordentlig. Derfor ble krematoriumene og gasskammerene bevart. Følelsen jeg hadde da jeg sto inne i selve gasskammeret er ubeskrivelig. Særlig fordi jeg gikk mot historien. Fra krematoriet, til gasskammeret og så til venterommet. Schloss Neumpenburg

 

 

 Det er en god marsj rundt i hele anlegget, men det er en uforglemmelig opplevelse. Bunkersen er intakt, men de små cellene. Likeså badene, tårnene og de store fellesarealene. Hva som ikke er intakt, er selve brakkene. Alle 17 ble meiet ned i 1964 fordi de rett og slett var i dårlig forfatning. To av dem er imidlertid rekonstruert og gir deg et godt inntrykk av de utrolige forholdene.

 Når hodet har blitt fylt av så mye trist, var det på tide med litt annet innhold. Det andre store høydepunktet med München har vært Schloss NeuphemSchloss Neumpenburgburg. Dette var også en opplevelse av de sjeldne. Mest fordi jeg  har min spesielle interesse for kong Ludwig II av Bayern.

Mer om dette kommer seinere på egne sider når ferien er unnagjort..