Et glimt inn i fortiden

La oss reise 150 år tilbake. Da ble denne korketrekkeren bygd ned til brygga på Bandaksli. Aldri hørt om Bandaksli? Da er tida inne til å reise hit.

bandakssBandaksli (2)Bandaksli finnes ikke i turistbrosjyrene. Her finnes faktisk ikke noenting lenger, bortsett fra en håndfull fastboende som lever i en av de desiderte største naturperler som finnes i Telemark. Flytter du hit er du garantert ikke å høre støyende biltrafikk annet enn når en av de få naboene kommer hjem. Den eneste veien ut av området bortsett fra den du nettopp har kjørt, er den "Hemmelige veien"

 

 

 Naturen i seg selv, er hva som er flottest i Bandaksli. Likevel er her laget en kreasjon som overgår mye av hva som lages av veier i dag. I alle fall om vi snakker om estetikk. Nemlig "korketrekkeren". Denne er temmelig nøyaktig 150 år gammel. Men hvorfor brukte noen så meget energi på å lage en så avansert vei som ender blindt  i en brygge? Akkurat der ligger svaret. På bryggen.  For Bandaksli var nemlig stor for 150 år siden, i alle fall som trafikalt knutepunkt.

 

 

Bandaksli (4)bandaksse Historien går tilbake til 1530-årene. Den gang den tyske bergmannen Hans Glaser var på rundt tur i Norge. I Vest-Telemark er riktdommen står i fjellene, men naturen er så ugjestmild at alt er vanskelig å komme til. Men i dette området ble det etablert en mengde gruver, blant annet for molybden og kobber. Malmen fra disse stedene ble transportert ned til Bandaksli brygge. Veien ut av Norge var blitt funnet allerede flere hundre år tidligere, på grunn av brynesteinene som finnes spredd rundt i det meste av Europa.

Bandaksli (3)Den gang gruvene var i drift, var det det både skysstasjon,hotell og butikk på Bandaksli. I dag løper ikke en gang kanalbåtene innom her uten at du ringer skipperen og ber om å bli plukket opp. Og da kommer du deg ikke videre uten at du har avtalt med noen om å bli hentet. Eller om du har med deg sykkel og har lyst til å sykle den "hemmelige" Lauviksvegen til Dalen. Det er i så fall en nesten flat tur som du gjør unna på et par timer-tre timer i moderat tempo. Til gjengjeld får du en naturoppelvelse av de sjeldne.Bandaksli (1)