Sju år med egen motor

Ni sesonger med mover på campingvogna - var det verdt pengene eller er det kun for pyser?

Mover 5Mover 2Da jeg oppdaget for ti år siden at det var mulig å få en liten elektromotor på campingvogna, ble jeg i fyr og flamme. Jeg simpelthen MÅTTE ha det. Jeg husker ennå Ansten i butikken aldri hadde sett slike, men han bestilte og monterte. Siden har lykken vært stor.

Jeg har ingen mening om det skal være en Truma som jeg har, eller hva som helst ellers.  Jeg vet det finnes en rekke tester som mener noe om det. Det er kvalitetsforskjell, og det er stor prisforskjell.  Denne artikkelen forteller kun noe om mine erfaringer gjennom sju sesonger.

Les også. En Trang histoire

Mover 1Mover 7Du kan ikke gjøre noen ting med en mover som du ikke kan gjøre på andre måter. Men du kan gjøre alt alene. Og du kan gjøre det trygt. Allerede når du skal ha vogna av bilen kan den være til god hjelp. Se på bildet over hvor jeg har bremset litt hardt ned i nedoverbakke og fått belgen klemt helt inn. Her er det helt umulig å få den av ved å begynne å skru. Selvsagt kunne jeg ha tatt spenntak i vogna med ryggen mot bilen og fått skjøvet den vekk, men det er svært mye enklere å bruke motorene til å dra ut draget. Har du forsøkt å skru opp draget mens det ennå er litt spenn i bremsesylinderen i påhenget, så vet du at det kan bli solide merker i støtfangeren din.

Se vogna kjører alene

Mover 4Mover 3De store fordelene den har hatt, tenkte jeg ikke på da jeg fikk den montert. Da tenkte jeg kun på oppkjørselen hjemme og de umulige situajonene jeg kunne komme opp i.  Der har den innfridd.  Det finnes alltid mange som fnyser av mover og sier at det er for pyser som ikke kan rygge. Og kanskje er det. Jeg lever godt med det rykte så lenge jeg alltid kan slappe helt av og ikke frykte for å komme i en umulig situasjon jeg ikke takler uten å såre både bil, vogn og stolthet.

Faktum er at den er overlegen når du skal plassere vogna på en liten parsell. Du behøver ikke stresse for å finne den riktige vinkelen til å rygge inn. Når du har kjørt et par dager nedover i Europa og ikke ser et eneste fjell i noen retninger, kan det bli vanskelig å vite hvilken himmelretning som er hvor. Vil du ha sol på morran eller på kvelden? Frykt ikke! Med mover kan du snu vogna akkurat i den retning du vil - og ikke tenke på at du skal ha draget hit eller dit!

Utfordringer? Ja. Jeg brukte i den forrige vognen min et 110 Ah batteri. Det er overkill. I min nye har jeg et 80 Ah gelebatteri. Det er også overdimmensjonert. Det anbefales minst 60 Ah.. Men det er jo litt viktig å ha strøm på batteriet. Husk med en gang også å ha et ekstra sett med batterier til fjernkontrollen. Det er ikke godt for selvtilliten om du står der med død fjernkontroll.

Mine vogner veier henholdsvis 1600 og 1700 kilo på en aksel. Det er ikke av de tyngste, men god nok tynge om grunnen er løs. Jeg har kjørt vogna i løs jord, uten problem. På et av bildene er er nesehjulet godt gravd ned i sanden i Italia etter å ha stått stille i to uker. Selv om den var helt ned til akselen, dro den seg opp. Her er også et godt tips å løfte litt på draget når du skal ut. Det er ikke spesielt tungt, men hjelper godt.  Det er også en utfordring når du skal svinge, for nesehjulet lever sitt eget liv. Derfor kan du godt hjelpe til med å dytte til framenden mens du kjører. Det lærer du deg fort til.

Med hjertet i halsen

Hva slags nesehjul er best? Jeg holdt en knapp på luftfylt nesehjul. Helt til jeg tenkte på min trillebår hjemme. Slike hjul er flotte med mye luft, ubrukelig uten luft. Derfor gikk jeg med det jeg hadde. Etter relativt kort tid ble det imidlertid slitt. Det er fordi det på asfalt kom masse små stein i gummien, slik ble det rett og slett spist opp. Følg med og bytt hjul i tide.  Og viktig: Husk alltid å dobbeltsjekk om du har tatt valsene tilbake før du kjører. Jeg vil nødig prøve, men jeg ser for meg atg det kan bli en kjedelig opplevelse om du legger i vei med valsene inne.
Byttet til Truma XT mover

Mover 6