Hva slags speil velger jeg?

Hva slags speil skal du velge? Spør du meg, svarer jeg Emuk, Oppi eller Reich. De to første får du spesiallaget til en lang rekke biler. Du kan bestemme hva slags speilflate du skal ha, om de skal være konkave eller rette. Og du kan kjøpe nye glass. Og nå er jeg frelst på Milenco Grande...

speil

Allerede etter tre måneder med campingvogn,hadde jeg  rukket å ha hatt tre typer speil på bilen. Det første paret fikk jeg fordi måtte ha noe da vogna var ny og de bestilte speilene aldri dukket opp på våren i 2007. Det andre kjøpte jeg fordi de første irriterte vettet av meg allerede på den ene turen de har fulgt bilen. Og så er de de speilene jeg bruker i dag.

Hvorfor irriterte de første meg? Jo, fordi speilene ikke klarte å holde seg fast. Det gikk rimelig greit på veien fram til Uddevalla, men så var det slutt på firefelts vei. Dermed smalt venstrespeilet ut av stilling hver eneste gang en ny trailer passerte Joda, det finnes løsninger på det. Det finnes stropper som du fester under døra, de skal være gode nok til å holde igjen. Men nei, det må være bedre med speil som sitter i utgangspunktet.

Både Oppi og Emuk går for å være gode speil. Jeg har kun prøvd oppi  selv.  Mine speil er helt tilfeldig Reich speil med fjernkontroll. De  er i utgangspunktet meningsløst dyre, 2.700 kroner tror jeg det er. Jeg fikk dem for 1.200 og synes det er en grei nok pris. Festeanordningen til speilene kunne jeg ha tenkt meg enda et hakk bedre, men når jeg i sommer kunne kjøre 4-5000 kilometer uten å justere dem, ja da holder det for meg. Ulempen er at de kan lage litt merker på bilens speil om de ikke er hardt nok justert.

Justeringen med fjernkontrollen er faktisk kjekk, når du først har den. Jeg tror ikke jeg ville tatt meg den ekstra utgiften til full pris, men jeg har blant annet hatt stor nytte av den for å kontroll på fortauskanter hvor det er trangt, og inne på bensinstasjoner for å unngå de oppbygde plattformene som pumpene står på.

Konklusjonen min er at det utvilsomt lønner seg å bruke noen hundrelapper ekstra på speil. Du blir tidsnok lei av å se på speil som hopper opp og ned på hele turen...

oppi 2 (2)Når alt dette er sagt, må jeg melde at mine Reich er ikke lenger hva de var. Eller, de er ikke lenger i par. Tidlig i mai i år falt speilet rett og slett av. Det har to årsaker. Den ene er at sjåføren var nok ikke nøye nok med å tialpasse remmene. Den andre var en liten lastebil fra Bohus mølber i kombinasjon med at vi begge nok holdt fartsgrensen på 80 kilometer i timen. Uten forvarsel  så jeg speilet fly opp, bli tatt av vinden og smalt i asfalten rett før det ble truffet av venstre hjul på campingvognen.  Men det var svært godt så lenge det varte - cirka 25 000 kilometer.

I fjor hadde jeg allerede kjøpt meg mine første Oppi speil. De fungerte bra, og sitter som støpt. Likevel, speilfaltene er større på Reichspeilene. Så jeg må nok lete etter en forhandler igjen. Ulempen med Oppi var at selv om de passet som støpt, så knaget den blå plastikken av.oppi 2 (1)

Etter å ha kjøpt Milenco Grande som erstatning til Reich, kan jeg foreløpig ikke få fullruost dem godt nok. De er simpelthen det de andre ikke er: Både brede og høye. Speilflaten er stor, slik at du ser både trafikken langt bak, samtidig som du får oversikt over det meste av vogna i trange svinger. Inkudert hjørnene høyt oppe. Hjørnene nede tar du i bilens speil - du trenger jo ikke dobbelt informasjon...speil2speil1