Strøm på camping

Strøm er en nødvendighet på camping, i alle fall nesten. Du kan klare deg med 12V en liten stund, men de fleste vil trives best med å ha tilgang på strøm.

LedningDet er egentlig veldig enkelt.Du trenger bare å kjøpe en ledning. Men: kjøp en riktig ledning. Altså en med 3x 2,5 mm, eller pinlig nøyaktig, 2x 2,5 mm pluss jord. Veldig mange er nervøse for gass, selv om det er strømmen som virkelig er farlig. En god del gir totalt blaffen og bruker syltynne ledninger med alt for lite tverrsnitt. Til og med ledninger som ikke en gang er godkjent for utebruk.

Kjøp også en ledning som har kontakt for vanlig stikkontakt i bakenden, slik som du ser på bildet. Det får du fort nok glede av...

Det neste du må ha, er adaptre. Det viktigste er dette adapteret, som du vil få bruk for  allerede i Danmark, til og med i Sverige en del steder. I Danmark er jording i en tredje pinne, derfor vil du ikke kunne bruke den kontakten vi er vant med i hjemme. Kjøp den før du reiser! Du kommer til å få bruk for den et sted de ikke har den tilgjengelig.

Selv om du en del steder får leid slike.

Noen steder er ikke som andre, Liechtenstein har sin egen standard, som jeg regner med at er lik den de har i Sveits. I Liechtenstein får du kjøpt den på den ene campingplassen som finnes i landet.

I Østerrike har vi opplevd å kunne bruke vår norske kontakt, mens i Tyskland er det den du ser overalt.

OvergangHusk at det sjelden er høy strømstyrke tilgjengelig. Som oftest er det 10A,noen steder bare 6A eller 8A.   Da er det greit å kunne regnestykket for hvor mye strøm du kan bruke, det er enkelt å finne ut, nemlig bare ved å mulitplisere A med spenning V, altså for eksempel 10A og 230 V så har du tilgjengjelig 2300W.