Del 6 Reisen rundt hjørnet

Tre ganger før vi vært i lagunen rundt Venezia. Så reiste vi rundt hjørnet hvor vi aldri hadde vært før. Dermed opplevde vi enda en  ny bit av denne verden.

Brev 6 (2)Brev 6 (4)De korteste reisene er av og til de lengste. Venezia by har mye folk, nesten ikke gater og uendelig med kanaler. Ta båt nummer 13 fra Fondamente Nuove eller Treporti, og du blir tatt med til  rett rundt hjørnet. Øya Sant Erasmo er nemlig ikke som andre øyer i lagunen. Den er stor, den er lang og den er nesten folketom. Fred . Stillhet. Nydelig.

Brev 6 (3)

Stillheten er nydelig. Ikke en gang et fly på  vei ned klarer å bryte stillheten. I horisonten lenger inne i lagunen, daler flyet ned mot Marco Polo flyplassen. Tiden surrer med sin tilstedeværelse. Noe er hypermoderne, annet er eldgammelt. Atter annet bare gammelt. Hvert sekund på denne øya gjør deg rolig, nesten harmonisk. Allerede før vi forlater øya begynner vi å lengte tilbake. Men ikke uten sykkel.

bakgata (2)Historien kommer stadig nærmere. Jo mer vi ser av Venezia og laguneøynene, jo flere spørsmål dukker opp. Som roerne som plutselig kommer forbi. Stående i full fart. Litt seinere fant vi tilholdsstedet etil det som må ha vært en slags skole i roing. Eller kanskje er det slik de jogger på øyene?

Først etter en hel serie med rundturer i lagunen begynner jeg nå å få en viss oversikt over øyene. Med nummer 13 får du en sightseeing du ikke får med noen av de andre linjene, men kanskje også en sightseeing som ikke gir mening før du har tatt de andre linjene? Drar du på en to dagers tur til Venezia, reiser du ikke hit. Denne runden er ren luksus som gir mening når du begynenr å bli kjent.

Akkurat derfor tok vi nr 13 helt inn til Fondamente Nuove. Og derfra kunne vi tatt nr 42 eller 41, eller nær sagt nesten hvilken som helst linje for å komme rundt Venezia på et vis. Men vi gjorde ikke det. Selvtilliten har toppet seg helt opp til langt over der den burde være. I reisehåndboka står det at du ikke har vært i Venezia om du ikke har gått deg vill. Derfor har jeg aldri vært her.

- Skal vi prøve å gå oss vill?  spør jeg fruen. Og hun nikker.

bakgata (1)Vi bestemmer oss for å gå tverst igjennom, for å se på parkene bortenfor Arsenale. Til la Biennale, der hvor øyene plutselig er grønne midt inne i mellom steinhusene.

Historien kan gjøres lang, men det er faktisk ikke så vanskelig å finne fram i denne byen. Men du må finne deg noen holdepunkter. Her er det helt flatt, bygningene er tre-fire-fem etasjer og du ser ikke noen kirketårn eller noe du kan navigere etter. Derimot har du hele tiden åpne plasser som du bør legge merke til om du skal finne fram. Og utrolig nok, etter en god del tid klarte vi å gå en strekning på cirka tre kilometer gjennom disse gatene uten å rote oss bort.

Brev 6 (5)

Trodde du reisebrevet var slutt nå? Nope! Eller nesten. For etter denne navigeringen rundt om i Venezia, kom vi oss til land. Fire dagsturer rundt i lagunen holder på en gang. Derfor tok vi oss i vei til Dolo for å besøke våre venner der. Der hadde vi en fantastisk omvisning rundt langs Brenta kanal og ut mot lagunen fra innsiden. Altså fra land. Det skal det komme mer om under reiseinspirasjon...Brev 6 (1)