Del 3 Den uvirkelige landsbyen i fjellene

Hvorfor dette evinnelige snakket om Jesus? Ser du det lille korset på toppen av fjellet? Bit deg merke i det. Og det lille du ser av taket over.  Dette er nok en brikke i puslespillet som forteller om at det er mer mellom Telemark og Venezia enn flyplassen tomrommet i lufta.

Oberammergau

PartenkirchenFra vårt utgangspunkt i Wiesing i Tirol, er vi stadig på vei til å vise at dette er et utmerket sted å sette totemet ned. Det er her vi slår en ring og lar sentrum i verden befinnes seg en stakket stund til. I stedet for å følge fornuften, følger vi navgiasjonen i bilen. Den fører oss inn på et spor, som er i ferd med tyne litt ekstra ut av mine nerver. Altså av de nervene som ikke liker at bilen er på smal vei på ukjente steder, uten autovern og med flere hundre meter ned på sidene.

- Det fine med slike veier, er at de behøver ikke bry seg om med å trekke bilene opp på veien igjen, sier min onkel som bor i Wien.

Og jeg tror ham.

Derfor drunter jeg et par øyeblikk før jeg svinger inn på bomveien nav-en vil ha oss inn på. Fordi det står skilt : Privat vei. Farlig vei! Ferdsel på eget ansvar"

Og hva er poenget med å skrive slikt på skilt da? Teste hvilepulsen min?

Farlig var den knapt.

Og den loser oss over til Garmisch-Partenkirchen, akkurat slik at vi kan hoppe ut og beskue bakken i 10 minutter, ta tre bilder, krysse av i boka at vi har vært her og så kjører videre med amerikansk aksent. (dessuten var vi her for to år siden, men da var bakken borte)Vi fortsetter forbi hoppbakken. Gjennom byen. Og opp i høyere strøk til elva Ammer.Dette er veien du kjører om du skal til Schloss Linderhof, Ludwig IIs andre mesterverk. Det minst besøkte, men det mest spesielle. Fordi det er et enmannsslott. Denne gangen lar vi det være. Likeså med Ettal, stedet som rommer et stort kloster.

Oberammergaug

Det er ikke her vi skal. Men klosteret er et stikkord, en ledertråd. Får nå begynner vi å nærme oss. Og Jesus følger med. Han henger på alle gatehjørner. Overalt. Slik han gjør i katolske områder. Hengende på korset.

Og nå er vi på vei til stedet som er mer opptatt av mannen på korset enn folk flest. Enten de er kristne eller ei. Vi parkerer i Oberammergau. Byen med pasjonsspillet.

Denne dagsreisen er et godt eksempel på hvorfor vi foretrekker campingvogn og ikke campingbil. Mens slottet slapper av på campingplassen, kan vi kjøre rundt i alle himmelretninger. For eksempel til den lille landsbyen som i 1634 ba så kraftig til Jesus om å bli spart for pesten, at de ble hørt. Som takk har de et gedigent pasjonsspill hvert tiende år for å takke for å bli bønnhørt.

Neste gang det spilles, er i 2020.